Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.19. 13:43 Benkő Dániel

Obama cserben hagyta a világot

Kemény kritikát fogalmaz meg a Spiegel online kiadása tegnap számában Obama elnökről:

„Barack Obama a remény és a változás ígéretével lépett hivatalba, de a klímaváltozás kérdésében mégis ott folytatta, ahol elődje George W. Bush abbahagyta. Most, egy várhatóan sikertelen koppenhágai csúcs után egyértelműen Obamát fogja mindenki vádolni.”

– kezdi Christian Schwageln a Spiegel cikkét.

Már januárban, Obama hivatalba lépésekor mindenki számára világos volt, hogy a Koppenhágai Klímacsúcs sikere csaknem teljes mértékben az Egyesült Államokon múlik. Csak akkor van esély Kína, India és a többiek megfelelő cselekvésére és a klímaváltozás katasztrofális hatásainak elkerülésére, ha az USA képes visszafogni túlzott energiafogyasztását, képes kötelező sz kibocsátási célokat vállalni és jelentős forrásokkal támogatja a fejlődő világot a fosszilis erőforrásoktól való elfordulásban.

2008 nyarán Obama még ’világpolgárnak’ pozícionálta magát európai látogatásán, azóta nyilvánvalóvá vált, hogy hazudott Európának. Ma már világos, hogy az olyan belpolitikai témák, mint a közegészségügyi reform sokkal fontosabbak számára, mint egy kontrollálatlan klímaváltozás kockázatai és országa fosszilis energiahordozókhoz fűződő szenvedélye.

Ha a világ követné az amerikaiak példáját a fosszilis energiahordozók felhasználása terén, akkor az óceánok nem egyszerűen felmelegednének, de hamarosan már forrnának is. Az Egyesült Államok kétszer annyi szén-dioxidot bocsát ki fejenként évente, mint a hasonló iparosodott országok és sokszor annyit, mint a fejlődő világ. A Kongresszus előtt levő, nevetséges 4%-os kibocsátás-csökkentést javasló klímatörvény is messze túl gyenge ahhoz, hogy ebben érdemi változás történjen és ez is elsősorban Obama hibája.

Obama rosszul mérte fel Koppenhága jelentőségét. Ipari és energiacégek árgus szemekkel várják a koppenhágai csúcs eredményeit és annak alapján fognak dönteni évtizedeket meghatározó beruházásaikról és kibocsátásokról. Októberben Obama örömmel utazott Koppenhágába, hogy a chicagói olimpiáért lobbizzon, most még az sem biztos, hogy decemberben beteszi-e a lábát a városba. Ezzel is üzen sokaknak, a világ többi vezetőjének is. Ha ők sem jönnek el, az is Obama hibája lesz. 

4 komment

Címkék: usa klímaváltozás obama széndioxid kibocsátás koppenhága


süti beállítások módosítása