Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.30. 13:07 Benkő Dániel

A klímatanúk Koppenhágába készülnek

Kenyában, Kericho városa mindig nagy esővel ünnepelte a Karácsonyt.

„Az utóbbi években a Karácsony már általában száraz”

modja Nelly Damaris Chepkoskei, egy 53 éves földműves.

Chepkoskei és 9 társa az olaszországi Viterboban találkozott újságírókkal, hogy 10 nappal a Koppenhágai ENSZ Klímakonferencia megnyitása előtt a klímaváltozással kapcsolatos közvetlen személyes tapasztalatairól beszéljen.

„Én magam is sok változást figyeltem meg az utóbbi években, és ami a leginkább aggasztó az az, hogy a legtöbb változás az időjárással kapcsolatos. A csapadék eloszlása az elmúlt évtizedekben drasztikusan megváltozott. Itt, Kericho város környékén, egész évben volt esőnk. Tisztán emlékszem, hogy a családom mindig akkor ünnepelte a Karácsonyt, amikor eljött a nagy eső. De mindez teljesen megváltozott.”

A 67 éves pásztorkodó Marush Narakhuu saját szűkebb hazájáról a mongóliai Fehér folyó (Tsagaan gol) vidékéről beszélt:

„Amikor fiatal voltam, ez a vidék gyönyörű volt. Ameddig a szem ellátott mindent fű borított, nagyszerű és gazdag nyaraink, teleink, tavaszaink és őszeink voltak. Még a szomszéd területekről, a Mankhamból, Chandmaniból és Zeregből is idejártak a pásztorok legeltetni. De a Khar Us tó elpárolgott az elmúlt 4-5 év során, még a kisebb kézi kutak is kiszáradtak. A tó körül egykor sok-sok kis tó volt, ma már egyikük sincs meg”

A harmincéves olasz Diego Redini, aki Canneto sull’Oglio-ból a Padana fennsík egy kis falujából érkezett, hozzátette, hogy

„az elmúlt néhány évben a nyári hőmérséklet nagyon magas volt és a páratartalom is igen megnőtt – mindez rossz a marhának. Ilyen körülmények között nyáron a tehenek csak harmadannyi tejet adnak, mint télen.”

A héten Viterboban összegyűlt klímatanúk Koppenhágába készülnek, hogy elmondhassák a tárgyalófeleknek és állami vezetőknek saját történetüket és azt, hogy milyen emberi áldozatokat követel a klímaváltozás abban az esetben, amennyiben nem sikerül egy jogilag kötelező érvényű megállapodással csökkenteni a kibocsátásokat és segíteni a fejlődő országokat abban, hogy alkalmazkodhassanak a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz.

Bővebben a klímaváltozás szemtanúiról.

3 komment

Címkék: klímaváltozás koppenhága fejlődő országok


süti beállítások módosítása