Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.04. 18:30 Benkő Dániel

Koppenhágából jelentkezünk

Megérkeztünk Koppenhágába!!! Dánia fővárosa most néhány hétre az egész világ fővárosává válik. Mindenki arra figyel, ami itt történik.

Milyen is a város? Először is az időjárás. Olyan, mint otthon, csak itt folyamatosan tejfehér az ég, a levegő meg olyan nyálasan nedves. A legrosszabb, hogy a nap négykor egyszerűen lemegy... Valahol az égen, mert nem látszik semmi a fehérség miatt. Koppenhága amúgy hihetetlenül tiszta, rendezett és drága. Elképesztően drága! Most egy kávézóból írunk. Tudjátok százféle kávé, wi-fi... Na itt két tejeskávé 70 dán korona, ami 2600 Forint. Ami ennél is durvább, az az, hogy két buszjegy a külvárosból a belvárosba ugyanennyibe került... Szóval még ki kell dolgoznunk az olcsó jelenlét stratégiáját.

A hangulat, ami a városban uralkodik, az egészen elképesztő. Az ember, ha akarna, akkor sem tudna nem tudomást venni a közelgő klímakonferenciáról.

Az egész várost plakáterdő borítja. Civil szervezetek, cégek, kormányok reklámozzák, hogy mennyire fontos a konferencia és annak sikere. A az egyik civil szervezet reptéri plakátjain felbukkanak például az államok vezetői, politikusai (Angela Merkel, Donald Tusk), akiket a technika segítségével megöregítettek. A hozzá tartozó szövegen ez áll:

2020: Sajnálom! Megfékezhettük volna a katasztrófális klímaváltozást... De nem tettük.

Természetesen a plakát valódi üzenete az, hogy ezt inkább kerüljük el.

Az ENSZ mukatársai láthatóan felkészültek a klímakonferencia résztvevőinek fogadására, a városban több helyen vannak COP15-ös információs pultok. A Bella Center, a konefercia helyszíne ehhez képest még kihalt, messziről olyan képet fest, mint egy városszéli iskolaépület a téliszünet idején. Persze ez már nem marad sokáig így, hétfőtől 15.000 küldött fog ott naponta megfordulni összesen több, mint 2500 egyztetésen, ülésen.

A város szinte összes terén találkozni valamilyen akció, kiállítás, látványesemény vagy éppen kiállítás előmunkálataival. Van ahol éppen hatalmas jégtömbből faragnak jegesmedvét, ami majd lassan elolvad, ezzel is figyelmeztetve a drámai éghajlatváltozásra.

Nagyon sok helyen találkozni a Hopenhagen kezdeményezéssel és annak hatalmas plakátjaival találkozhatunk. A Hopenhagen néhány cég (Coca-Cola, SAP, Siemens stb.) közös figyelemfelkeltő akciója a COP15 kapcsán.

A Tivolihoz (Koppenhága vidámparkja) közeli téren már áll az órási (kb. 20 méter átmérőjű) hófehér gömb, melyre a Föld képét vetítik majd. Ez lesz a világ egyik legnagyobb földgömbje. Ezen a téren található még egy hatalmas karácsonyfa is, melyen az égősor csak akkor világít, ha a körülötte elhelyezett áramtermelő kerékpárokat valaki hajtja. A cél, hogy minnél többen bekapcsolódjanak, méginkább közösségi élménnyé téve a konferenciát.

Nemsokára képeket, videókat is küldünk majd, csak még küzdünk a tehnikával.

A mai játék:

Este nyolckor megjelenik majd egy koordináta a blogon, aki először elküldi, mi van azon a helyen, amit a koordináta jelöl, az nyer. A leveleket a koppenhagablog@gmail.com címre várjuk.

Amúgy ma pandás WWF-es pólót lehet nyerni.

9 komment

Címkék: jegesmedve dánia klímaváltozás koppenhága hopenhagen


süti beállítások módosítása