Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.09. 11:14 Benkő Dániel

Kavarnak a dánok

Az elmúlt néhány napban komoly visszhangot keltett az, hogy a dánok előkészítettek egy kiszivárgott anyagot, ami egyfajta végső kompromisszumot jelentene. A dánok a szükséges jogilag kötelező érvényű megállapodás helyett feltaláltak egy öszvér megoldást, a nehezen értelmezhető "politikailag kötelező érvényű megállapodást".

A nagykibocsátó fejlődő országok (Kína, India, Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság) még Koppenhága előtt összejöttek Pekingben, hogy egyeztessék reakciójukat. A fejlődő országok a dán javaslaton egyszerűen felháborodtak és összeállítottak egy ellen-javaslatot, az ugynevezett BASIC-et. A BASIC szövegét ki is osztották a fejlődő országok képviselői között. A WWF helyszíni szakértői szerint a dán javaslat gyenge, nem ambíciózus és a BASIC szöveg is egyfajta védekező reakció egyfajta gyenge javaslatra. Ezzel kapcsolatban Kim Cartensen a WWF Klímaváltozási főnöke az alábbiakat mondta:

"A dán elnökség háttértárgyalási taktikái a gazdag és erős országokat szolgálják, ahelyett, hogy az országok többségének érdekeit vennék figyelembe - ők ugyanis fair és ambiciózus megoldásban érdekeltek. A dán miniszterelnök javaslata gyenge és a dán elnökség elitista, szelektív és nem átlátható hozzáállását tükrözi. Megértjük és osztjuk a szegény és sebezhető országok frusztrációját az ügyben. Felszólítjuk a dán elnökséget, hogy változtasson a stílusán és a váltson át egyfajta együttműködő, a másokra figyelő modus operandi-ba. Ez a fajta hozzáállás lenne összhangban Connie Hedegaard dán COP elnök tegnapi megnyitó beszédével is. A dán szövegjavaslat elvonja a tárgyalófelek figyelmét a Koppenhágában zajló lényegi fejleményekről. A tárgyalásoknak a már hónapok óta megbeszélések tárgyát képező szövegtervezetekre és a kis tárgyaló csoportok új javaslataira kell fókuszálniuk" 

komment

Címkék: kína india dánia tárgyalások fejlődő országok cop15 hedegaard


süti beállítások módosítása