Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.11. 15:47 Benkő Dániel

A dolgok állása

Ideje áttekinteni az eddigi eseményeket. A hét mozgalmas volt, a hétfői kezdés után nem sokkal már a kiszivárgott "dán szöveg" borzolta a kedélyeket. Ez a megegyezés-tervezet a fejlett országoknak sokkal előnyösebb, mint a fejlődőknek, így komoly felháborodás lett belőle.

Nem sokkal később a BASIC csoport, amit Brazília, Dél-Afrika, India és Kína alkot bedobta a saját tervezetét, amit már korábban kidolgoztak. Ez 2020-ig 40%-os kibocsátás-csökkentést írna elő a fejlett országoknak.

Ezután tegnap előtt egy harmadik törésvonal is létrejött. Tuvalu bedobta, hogy csak egy jogilag is kötelező megállapodást hajlandó elfogandi, és hogy nem is 2, hanem 1,5 Celsius fok legyen a megengedhető felmelegedés.

Ezután sorra felsorakoztak mögé kis szigetállamok és a legkevésbé fejlett államok, ami végül oda vezetett, hogy az ENSZ tagjainak több, mint a fele Tuvalu és az AOSIS (kis szigetállamok szövetsége) mögé állt.

Amit azonban ezek az országok akarnak, az nem elfogadható a nagy, gyorsan fejlődő országoknak, mint pl. Kína, mert szerinteük ez már komolyan veszélyeztetné gazdasági fejlődésüket.

Így mostanra a világ országai három részre szakadtak. Az iparilag fejlett kb. 40 ország, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Ausztrália stb., a nagy fejlődő országok, mint Kína, India, Brazília stb., illetve a világ összes többi (kb. 100) országa.

Egyelőre nem dőlt el semmi. Elkészült az első hivatalos tervezete a konferenciát lezáró szövegnek, amiben minden csoport minden követelése benne van. Most már csak az a kérédés, mi marad benne...

3 komment

Címkék: kína usa ausztrália india európai unió dánia klímaváltozás tárgyalások fejlődő országok cop15


süti beállítások módosítása