Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.12. 18:40 Benkő Dániel

A tüntetésről (videóval)

Ahogy írtam, a reggeli Flood 11 óra körül odaért a parlament előtti térre, majd onnan egy még hatalmasabb menet indult délután kettő óra körül a Bella Centerhez.

Nagyon sokféle embert lehetett látni, nagyon sok civil szervezet emblémája feltűnt, a transzparensek változatossága pedig egészen elképesztő volt. Mindenki nagyon békésen viselkedett, a hangulat pedig igazán baráti volt.

A menet kb. 7 kilométert tett meg keresztül Koppenhágán. Volt, aki bicajozott, volt aki görkorival, vagy gördeszkával jött. A tömeg eleje délután 5 óra körül érte a Bella Centert. Ekkora be is sötétedett. A konferenciaközpontnál a Nobel-békedíjas Desmund Tutu érsek vezetésével egész éjszaka gyertyás virrasztás lesz. A didergető hideg ellenére sokan készülnek kint tölteni az éjszakát.

A szervezők szerint több, mint 50.000 ember vonult, a rendörség csak 30.000-et mond. A szokásos számháború. Egyébként valóban nagyon sokan voltak, a menet két vége között legalább egy-másfél órányi különbség volt, pedig a Koppenhágai utak elég szélesek, vagyis sokan elférnek egymás mellett.

Én egyetlen egy alkalommal sem láttam semmi erőszakos eseményt, most mégis arról olvasni, hogy dán rendőrség sokakat letartóztatott. Látszólag ez egy békés menet volt, a rendbontók valószínűleg a balhét keresték. A rendőrség egyébként láthatóan fel volt készülve, minden sarkon rohamrendőrők tucatjai álltak, volt, akinél gépfegyver is volt. A kiemelt helyeket külön is védték, a bella centernél valóságos falat építettek rendőrségi kisbuszokból és tömegoszlató teherautókból.

Amit én láttam, az ilyen volt:

Meg ilyen :)

A mai nyerő szó az, hogy "be green". Aki harmadiknak küldi el a koppenhagablog@gmail.com címre, azé a mai ajándékcsomagunk!

4 komment

Címkék: video zavargás demonstráció koppenhága bella center


süti beállítások módosítása