Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.14. 13:11 Ahsbahs Krisztina

Aggodalmak, csúszások és halasztások a tárgyalásokon

Az LCA munkacsoport és a kiotói jegyzőkönyv munkacsoport vezetőinek legújabb tervezete túlélte a hétvégét, anélkül, hogy a résztvevők elvetették volna, így e szövegtervezet mentén zajlanak a további tárgyalások. A tárgyalók igyekeznek folyamatosan kitölteni a megállapodás tervezetben eddig üresen hagyott részeket, ám bizonyos kérdésekben kénytelenek lesznek maguk az államfők megállapodni. Ilyen kérdések például a hosszútávú pénzügyi valamint a kibocsátás-csökkentési vállalások.

A COP15 és a CMP5 a mai napra informális egyeztetésre hívta az országokat, hogy az LCA tervezetről egyeztessenek.

Az afrikai országok aggodalmukat fejezeték ki, mivel úgy látják, hogy a tárgyalások ismét az egyetlen megállapodás felé húznak (LCA tervezet) a kettő helyett (LCA tervezet és a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbítása). Attól félnek, hogy amennyiben csak az LCA tervezetre fókuszálnak a tárgyalók, már nem marad majd elég idő a kiotói szerződés meghosszabbítására, így egyetlen megállapodásba fognak mindent besűríten

Az afrikai országok úgy nyilatkoztak, hogy a kiotói szerződést mindenképpen meg kell hosszabbítani, ellenkező esetben megöljük Afrikát. Úgy érzik, hogy a kiotói szerződés második periódusának vállalásai legalább arra biztosítékot jelentenének, hogy az I. mellékletben foglalt országok (fejlett országok) szigorú kibocsátás-csökkentést hajtsanak végre. Minden egyéb jövőbeli megállapodás még csak egy kiforratlan lehetőség, melyben egyre kevésbé bíznak ezek az országok. A kiotói vállalások meghosszabbítása viszont átlátható és kötelező érvényű lenne, így ezek az országok ragaszkodnak hozzá.

Ennek megfelelően, az afrikai országok először úgy döntöttek, hogy az informális egyeztetésről távol maradnak, és így tüntetnek a szerintük rossz irányba kanyarodó tárgyalások ellen. Később úgy nyilatkoztak, hogy mégis megjelennek, ám csak azért, hogy aggodalmuknak hangot adjanak.

Azonban az informális egyeztetést időközben elhalasztották... Egyelőre nem tudni, hogy miért, és hogy mikorra tűzik ki újra.

2 komment

Címkék: tárgyalások fejlődő országok cop15 kiotói jegyzőkönyv


süti beállítások módosítása