Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.15. 21:50 Ahsbahs Krisztina

A tárgyalások állása

Egyre nagyobb a rohanás és az idegeskedés a Bella Centerben. Ahogyan azt Connie Hedegaard, az ülés elnöknője elmondta, csütörtökre már készen kellene állnia a megállapodás végleges szövegének ahhoz, hogy azt pénteken aláírhassák az államfők, majd este hatkor lezárhassák a tárgyalásokat.

Azonban jelenleg még mindig nincsen megállapodás még a legfontosabb kérdésekben sem, így például a pénzügyekben sem. Nem csoda, hogy tárgyalók egyre feszültebbek és fáradtabbak. Az ülések folyamatosan csúsznak és éjszakába nyúlóan is folytatódnak.

Az államfők egy része már megérkezett, a többiek holnap várhatóak, köztük Bajnai Gordon miniszterelnök is. Őket csütörtökön maga a dán királynő látja vendégül egy ebédre.

A már itt lévő miniszterek is belecsöppentek a munka sűrűjébe, és igyekeznek a tárgyalási folyamatokon egyszerűsíteni és eredményeket felmutatni. Az EU-tól főleg a holland fejlesztésügyi és egy spanyol miniszter dolgozik azon, hogy felpörgesse a megbeszéléseket.

A magas szintű egyeztetések (High Level Segment) megnyitóját ma rendezték meg, ahol többek között Ban Ki-moon és Charles herceg is beszédet mondott. Nem lesz könnyű dolga az államfőknek, hiszen még aligha sikerült előkészíteni a szerződést, a rájuk nehezedő nyomás viszont óriási, a világ egy erőteljes megállapodásra vár.

Mi a helyzet az országok terén?

Az USA még mindig sarkalatos pontja a tárgyalásoknak. Nem csupán az a gond, hogy a jelenlegi vállalás (2005-ös bázison 17%-os kibocsátás csökkenté, mely 1990-es bázison csupán 3-4%-ot jelent) gyenge, hanem az is kérdés, hogy milyen jogi formában lehet majd őket bevonni az új szerződésbe. Ugyanis a kiotói jegyzőkönyvnek az USA nem tagja, így ennek a meghosszabbítása rá nem vonatkozik, azonban az új megállapodás jogi formája még nem eldöntött.

Oroszország nem híve a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításának, ám felhalmozott kvótáit sem szeretné elveszíteni így kérdéses, hogy hogyan kívánják ezt kivitelezni.

Felmerült az is, hogy Kína nem kér a majdani klímaalapból támogatást, ám cserébe a saját maga által kidolgozott klímavédelmi programját valósítaná meg, melybe kevés beleszólást engedne a többi országnak.

Az EU mindenképpen szeretné meghosszabbítani a kiotói jegyzőkönyvet, ám ezt úgy tenné meg a következő periódusra, hogy belefoglalná a fejlődők vállalásait is, azaz immáron minden országnak kellene valamilyen vállalást tennie. Továbbra is kitartanak amellett, hogy két megállapodásra van szükség, azaz nem elégséges csak a kiotói jegyzőkönyv alatt megállapodni, szükség lenne az új, koppenhágai jegyzőkönyvre is.

1 komment

Címkék: kína usa oroszország európai unió cop15 ban ki moon kiotói jegyzőkönyv bella center hedegaard


süti beállítások módosítása