Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.16. 14:19 Ahsbahs Krisztina

Grönland - nem csak egy olvadó jéghegy

Grönlanld a klímaváltozás hatásainak egyik legszembetűnőbb jeleit mutatja, így kiemelt területként kezelendő. Az „In the Eye of Climate Change” azaz „A klímaváltozás szemében” elnevezésű kiállítás célja, hogy bemutassa, hogy a Grönlandon élők hogyan tudják összeegyeztetni kultúrájukat a pénzügyi és a környezeti fenntarthatósággal. A sziget nem csupán egy olvadó jéghegy, ami megfelelő szimbóluma a klímaváltozásnak, sokkal többről van szó.

Grönland energiaellátásának 53%-a már jelenleg is megújuló energiaforrásokból táplálkozik, és hála a folyamatos zöld technológiákba történő beruházásoknak, ez a szám folyamatosan emelkedik.

Talán kevesen tudják, hogy Grönlandon egyfajta klíma paradoxon figyelhető meg. A sziget déli részein a melegedést ki tudják használni, bizonyos növények, mint például a krumpli már évente kétszer is terem, és a pásztoroknak is könnyebb dolguk van a melegebb időjárásnak köszönhetően. Eközben az északi oldalon valóban nagy gondot jelent a jégsapkák olvadása, például a vadászok már nem mindig merészkednek rá az elvékonyodott jégrétegre.

Grönland számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy fejlessze gazdaságát, kezdve a bimbózó turizmus fellendítésétől a vízenergia széleskörű alkalmazásáig. Grönland kész mindezt felelősségteljesen elérni, és minimalizálni a szén-dioxid kibocsátását.

A kiállításon mindenki megismerkedhet Grönlanddal közelebbről is, mely egészen december 20-ig várja a látogatókat.

komment


süti beállítások módosítása