Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.16. 16:59 Benkő Dániel

Legendák a klímaváltozásról 7. - Az alsó és középső troposzféra (a légkör a felszíntől 10 km-ig) műholdas hőmérsékletmérései nem erősítik meg, hogy valóban van melegedés.

Sorozatunkban a klímaszkeptikusoktól hallható, elterjedt legendákról rántjuk le a leplet.

Az alsó és középső troposzféra (a légkör a felszíntől 10 km-ig) műholdas hőmérsékletmérései nem erősítik meg, hogy valóban van melegedés.

Ez a vélemény a troposzféra hőmérsékletének nagyon korai - és azóta túlhaladott - műholdas becslésein alapul. A műholdak nem képesek közvetlenül mérni a levegő hőmérsékletét, de képesek mérni a levegő hősugárzását, amiből bonyolult modellekkel megbecsülhető a hőmérséklet. Ez a folymat csak a légkör egy vékony rétegének hőmérsékletére ad becslést.

A korai mérések nem vagy csak nagyon kis mértékben mutatták ki a melegedést. A troposzféra hőmérséklete látszólag nem változott, miközben a felszínen mérhető volt a melegedés. Később viszont rájöttek, hogy probléma van azzal, ahogy az adatokat feldolgozták. Az egyes műholdak adatainak összehasonlíthatósága, és a meteorológiai ballonok adatai, amikkel a műholdak műszereit kalibrálták nem voltak tökéletesek. Amikor ezeket a hibákat javítottak az addigi látszólagos ellentmondás eltűnt, és kiderült, hogy a troposzféra hőmérséklete a felszínnel együtt növekszik.

1 komment

Címkék: legenda klímaváltozás


süti beállítások módosítása