Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.13. 15:10 Benkő Dániel

Minden út Koppenhágába vezet

A decemberi koppenhágai ENSZ klímakonferencia a Föld jövője szempontjából az évtized legfontosabb eseménye. Nagy kérdés, hogy a világ országainak sikerül-e rávenniük magukat (és egymást), hogy összehozzanak egy megállapodást az üvegház-hatású gázok (leginkább a szén-dioxid) kibocsátásának csökkentéséről.

Mondanunk se kell, ez nem mindegy. Ha sikerül, akkor még van esély arra, hogy sikerüljön a felmelegedést megfogni 2 Celsius alatt. Ha ez összejön akkor is melegebb lesz a Föld, de legalább nagyjából olyan lesz, mint most. Ha nem sikerül, és elérjük a 2 fokot, akkor esélyes, hogy teljesen felborul a légkör egyensúlya. Aki látta a Holnapután című filmet, annak mondom, hogy az alapszituáció hasonló, bár a film inkább mese. Ha a melegedés eléri a kritikus határt, akkor elindul egy olyan változássorozat, aminek nem tudjuk megjósolni a végét. Na ezt nem szeretnénk.

Mi magyarok egyébként a felmérések szerint eléggé félünk a klímaváltozástól. Az Európai Bizottság idei közvélemény-kutatása szerint a magyarok 83%-a szerint a klímaváltozás nagyon súlyos probléma, miközben az Unió lakosságának átlagban csak 49%-a vélekedik így. Ugyanakkor a magyarok az uniós átlagnál alacsonyabb mértékben tartják magukat tájékozottnak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben, különösen gyengének tartjuk ismereteinket azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk a klímaváltozás veszélyes hatásainak elkerüléséért.

A WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete lassan már 50 éve küzd a bolygóért és minden lakójáért. A koppenhágai konferenciával kapcsolatos célja, hogy olyan megállapodás szülessen, ami garantálja, hogy a globális felmelegedés mértéke az ipari forradalom előtti szinthez képest a kritikus 2 Celsius fok alatt maradjon.

A december 7-től 18-ig tartó koppenhágai találkozó nagy meccs lesz, mondhatni az emberiség történelmi selejtezője, ahol igazán nem lenne jó kiesni. Ezt a meccset mindenképpen követned kell. Élőben. Mi ott leszünk a pálya szélén, és mindenről beszámolunk ezen a blogon. Éjjel és nappal, akár a plenáris konferencián, akár a tárgyalószobákban, akár az utcán történik. A WWF 70 fős csapatában mi, a WWF Magyarország munkatásai is a helyszínen próbáljuk befolyásolni a történelmet és elmondani Nektek, hogy éppen a Hülyeség Kora vagy valami normális kimenet felé tart az emberiség.

Kövessétek a blogot naponta! Pillantsatok rá a koppenhágai tabellára, hogy áll éppen a meccs.

Kérdezzetek tőlünk, írjatok nekünk és játsszatok velünk!

7 komment

Címkék: ensz európai unió klímaváltozás wwf koppenhága


süti beállítások módosítása