Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.01. 10:17 Benkő Dániel

Egy hatalmas üvegház

1956. Több, mint ötven év telt azóta. Talán hihetetlen, de már akkor is tudtak a klímaváltozásról, a globális felmelegedésről. Hogy miért nem akadályoztuk meg időben? Jó kérdés. Az alábbi cikk a Time magazinban 1956. május 28-án megjelent cikk fordítása.

Egy hatalmas üvegház

 

Az ipari forradalom kezdete óta az emberiség fosszilis tüzelőanyagokat (kőszén, kőolaj stb.) éget, és a bennük rejlő szenet a légkörbe ereszti szén-dioxid formájában. 50 év múlva - vagy akár hamarabb is - ez erős hatással lesz a Föld éghajlatára, mondta Roger Revelle, a Scripps Tengertani Intézet igazgatója.

 

Szén-dioxid tonnaszámra. A légkör alsó részének hőmérsékletét két ritka összetevője határozza meg: a vízgőz és a szén-dioxid. Áteresztik a rövidhullámú sugárzást (látható fény, és közeli infravörös), ami a Napból érkezik, de nem eresztik ki a hosszúhullámú sugárzást, ami a világűr felé próbál szökni. Ez az "üvegház-hatás" csapdába ejti a hőt, és melegebbé teszi a légkört, mint amilyen az lenne, ha nem tartalmazna vízgőzt vagy szén-dioxidot. Ha valamelyik összetevő aránya növekszik, akkor vele együtt melegszik a légkör. A földtörténet során bekövetkezett meleg időszakok egyik lehetséges okozója a a vulkánokból a lékörbe került szén-dioxid.

 

A jelenkorban az atmoszféra 2,35 trillió tonna szén-dioxidot tartalmaz, ami egyensúlyban van a növényzettel és a tengervízzel (ami egy részét el tudja nyelni). 1860-ig az emberi tüzek évente csak 500 millió tonnát jelentettek, az atmoszféra pedig gond nélkül elnyelte ezt a csekély mennyiséget. Azonban évről évre egyre több kazán és motor eresztette a szén-dioxidot a légkörbe. 1900-ban az évi mennyiség már 3 milliárd tonna volt. 1950-re elérte a 9 milliárd tonnát. 2010-re, ha a mostani tendencia folytatódik, minden egyes évben 47 milliárd tonna szén-dioxiddal lesz több a légkörben.

 

Ez csak az összes szén-dioxd 2%-a lesz, de ez több, mint ami képes megkötödni a tengerekben, a növényzetben vagy a kőzetekben. A légkör szén-dioxid koncentrációja folyamatosan nőni fog. Az üvegházhatás fel fog erősődni. Néhány tudós szerint napjainkban ez okozza a Föld klímájának melegedését.

 

Az események láncolata. A jövőben, ha a szén-dioxid kibocsátás csak 1-2 fokos melegedést produkál, az beindít egy láncreakciót. Ahogy a hőmérséklet növekszik, az óceánok is melegednek és a megkötött szén-dioxid egy része visszakerül a légkörbe. Több víz párolog az óceánokból, a vízpára pedig a szén-dioxiddal együtt tovább erősíti az éghajlatváltozást. Minden hatás ráerősít a másikra, ami akár odáig is vezethet, hogy a melegedés miatt elolvad az Anarktiszti és a Grönlandi jégsapka, ami miatt a víz alá kerülnének a Föld partmenti területei.

 

Dr. Reville szerint még nem kell katasztrófától tartani, de ő és más geofizikusok ia arra figyelmezetnek, hogy figyeljünk, és kutassunk. A nemzetközi geofizikai év (1957-58) alatt tudósokcsoportok, megmérik majd a szén-dioxid mennyiségét és megvizsgálják, hogyan áramlik az óceánok és a légkör között. Megpróbálják majd kideríteni, vajon az egyre vastagodó szén-dixid "takaró" mit okoz. Amikor minden adat rendelkezésre áll, előre tudják majd jelezni, hogy a gyárkémények és kipufogók miatt víz sós víz fog-e hömpölyögni New York és London utcáin.

Én nem tudok sokat hozzáfűzni. Rettenetes, hogy egy ismert problémát képesek voltunk így elhanyagolni. A mi életünket ez talán még nem fogja teljesn tönkretenni, de lehet, hogy a gyermekeinkét már igen.

A cikk eredetije itt olvasható.

2 komment


süti beállítások módosítása