Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.07. 14:33 Benkő Dániel

Legendák a klímaváltozásról 5. - A szén-dioxd a légkörnek csak nagyon kis részét teszi ki, hogy lehet akkor ilyen fontos?

Sorozatunkban a klímaszkeptikusoktól hallható, elterjedt legendákról rántjuk le a leplet.

A szén-dioxd a légkörnek csak nagyon kis részét teszi ki, hogy lehet akkor ilyen fontos?

Egy adott légköri gáz befolyása az éghajlatra egyszerre függ annak koncentrációjától és attól, mennyire képes meggátolni a Földről kifelé irányuló sugárzást. Például a nitrogén az atmoszféra kb. 80%-át teszi ki, de teljesen áterszti a látható fényt és az infravörös sugárzást, így nincs hatása a klímára. Ezzel szemben az üvegház-hatású gázok molekuláris szerkezete olyan, hogy képessé teszi őket elnyelni a távozó infravörös sugárzást, így kis mennyiségben is nagy hatással vannak az éghajlatra.

Kis koncentrációjuk ellenére az üvegházhatású gázok hatása olyan nagy, hogy nélkülük a Föld éghajlata (a Naptól való távolság alapján) legalább 30 Celsius fokkal lenne hidegebb, mint ma, ami már elég lenne az óceánok befagyásához. Az üvegház-hatású gázok teszik lehetővé, hogy folyékony víz legyen a Földön, ami az élet egyik legfontosabb forrása.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy túl nagy mennyiségben ne okozhatnának problémát, hiszen korunk klímaváltozásának is ez a forrása. 

2 komment

Címkék: legenda klímaváltozás széndioxid


süti beállítások módosítása