Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.12. 17:04 Ahsbahs Krisztina

Újabb szövegtervezet látott napvilágot - megcsillant a remény

Tegnap egy újabb megállapodás tervezet látott napvilágot. A dán szöveg, az AOSIS és a BASIC után, most Michael Cutajar, az LCA (Long-term Cooperative Action) munkacsoport elnöke valamint John Ashe a kiotói jegyzőkönyv munkacsoport elnöke jelentették be új szövegtervezetüket. Igaz, ez nem egy ország, vagy ország csoport beadványa, ám az ENSZ azon magas rangú munkatársainak ajánlása, akik a tárgyalások egy részét vezetik. A civil szervezetek üdvözölték az új javaslatot, mely szerintük jó alapját képezheti a végső megállapodásnak, igaz még vannak benne hiányosságok, melyeket a későbbikben pótolni kell. 

Úgy tűnik, hogy erősödik az az álláspont, miszerint két megállapodást kellene megkötni Koppenhágában: meghosszabbítani a kiotói jegyzőkönyvet és létrehozni az új, koppenhágai jegyzőkönyvet. A kis szigetállamok kezdetek óta ezért harcolnak, ahogy a civil szervezetek és a jogilag kötelező megállapodást sürgető más csoportok is. Cutajar és Ashe tervezete lehetőséget ad arra, hogy miközben meghosszabbítanák a kiotói jegyzőkönyvet, egy új kaput is kinyitnának az új, koppenhágai jegyzőkönyv megszületésével. Az új jegyzőkönyvben már szerepelhetnének azok az elemek, melyek kimaradtak a kiotói vállalásokból. Ilyen például az USA bevonása, a fejlődő országok vállalásai, az erdőpusztítás miatti kibocsátások csökkentése, a technológiai kérdések és még sorolhatnánk.

Az új megállapodás tervezetnek nagy előnye, hogy világosan megfogalmazza, melyek azok a legfontosabb lépések, melyeket az országoknak véghez kellene vinniük, valamint átláthatóbb és egyszerűbb tárgyalási alapot képez, mint az eddigi javaslatok.
Az eddigi ülések során az új szöveg jól szerepelt, így ha a hétvégét is átvészeli, akkor remélhetőleg valóban alapját képezheti a további tárgyalásoknak. Természetesen ezúttal is szinte minden résztvevő valamilyen kifogással élt a tervezettel szemben és megtalálta a számára nem elfogadható részeket. Ezen felül még hiányoznak bizonyos fontos elemek a megállapodásból, és olyan kibúvókat is tartalmaz, melyeket a későbbiekben meg kell szüntetni, nehogy aláássák a tervezet hitelét.

A kiotói jegyzőkönyv megújításának tervezetében például még nem szerepelnek a kibocsátás csökkentési számok, ezeket az üresen hagyott rubrikákat majd a minisztereknek kell kitölteniük. Az LCA szövegben már szerepelnek számok is, mind közép, mind hosszútávra vonatkozóan. Igaz itt is megmarad a miniszterek számára a választás lehetősége, és gyenge számokat épp úgy találunk, ahogy erőseket is. A Tuvalu és az AOSIS csoport által benyújtott javaslatban természetesen szigorú számok szerepelnek, így e számok jó alapot nyújthatnának az új szövegtervezet számára is.

Az új szövegtervezetből kimaradt részek azonban alkalmat adnak arra is, hogy a további egyeztetések során e kérdésekben előre léphessünk. A civil és kornányzati szervezetek igyekeznek most ezekre a kulcsterületekre koncentrálni, és erőteljes vállalásra buzdítják a politikusokat. Így talán eleve egy kellően ambiciózus vállalás kerülhet a megállapodásba. Ilyenek például a hosszútávú pénzügyi kérdések, a biodiverzitás megőrzésének elemei.

1 komment

Címkék: kibocsátás koppenhága tárgyalások fejlődő országok kiotói jegyzőkönyv


süti beállítások módosítása