Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.19. 10:53 Benkő Dániel

Koppenhágai egyezség

Vajúdtak a hegyek és végül valóban egeret szültek.

Úgy tűnik, megszületett a megállapodás végső szövege, most folyik a vita, hogy az egyes országok elfogadják-e. A tegnapi híreink pontosnak bizonyultak, a megállapodás címe Copenhagen Accord, azaz koppenhágai egyezség, és nincs benne semmi kézzelfogható.

Barack Obama késő este bejlentette, hogy "jelentős, péda nélküli" áttörést ért el egy szűk kör tárgyalócsoport, az USA, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika.

Amit tudni lehet a még hivatalosan be nem jelentett megállapodás nem határoz meg konkrét kibocsátáscsökkentési céleokat, ezekről az egyes országoknak jövő év elejéig kell nyilatkozniuk.

A egyezmény természtesen jogilag nem kötelező érvényű. A megengedhető felmelegedést 2 fokban maximálnák, ami eleve sok országnak elfogadhatatlan.

Úgy tűnik, egyedüla pénzügyi kérdésekben van konszenzus, azokról a dokumentum részletesebben ír, a részletekmegfelelnek az előzetes megegyezésekben lefektetetteknek.

Az ötoldalú megállapodást az Európai Unió is elfogadta.

A ma hajnali órákban kezdődött plenáris ülésen számos ország képviselője élesen bírálta az Egyesült Államok és a négy fejlődő ország megállapodás-tervezetet.

A kis szigetországok szövetségét képviselő Tuvalu delegáltja közölte, hogy nem tudja elfogadni az előterjesztett dokumentumot, mert az nem 1,5 Celsius-fokban maximálja a globális felmelegedés mértékét.

Jövő májusban Bonnban tartanak újabb klímatárgyalásokat annak érdekében, hogy előkészítsék a 2010 végére, Mexikóvárosba tervezett következő nemzetközi konferenciát.

Várjuk a zárószavazás eredményét, erreől később beszámolunk.

23 komment


süti beállítások módosítása