Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.08. 15:10 Benkő Dániel

Christiania klímatalálkozója

A koppenhágai ENSZ klímakonferencia mellett rendeznek egy másik találkozót is a városban. Christiania szabad városa rendezi a "Climate Bottom Meeting" nevű találkozót, mely alulról, a közösségek szintjén vizsgálja a klímaváltozást és korunk más kihívásait.

Christiania Koppenhága egyik városnegyede, egy korábbi katonai terület. A 34 hektáros elhagyatott laktanyát 1971-ben házfoglalók vették birtokba, és egy sajátos közösségi önigazgatást vezettek be. A Dán kormány úgy döntött, hogy Christiania fennmaradhat, így a közösség a mai napig létezik. A városnegyed úgy néz ki, mint egy állandósult Sziget fesztivál, öreg hippik, sár, bódék, szabadság mindenfelé.

Christiania lakóinak felfogásához illeszkedik a Climate Bottom Meeting gondolata, ne a vezetők döntsenek a közösségek sorsáról, hanem maguk a közösségek. Ennek megfelelően a világ minden tájáról meghívott előadók (eszkimók, amazóniai őslakosok) itt nem vezetők, hanem egyszerű emberek, akik itt arról mesélnek, hogy érinti az ő közösségüket az éghajlatváltozás.

A rendezvény egy hatalmas cirkuszi sátorban folyik, amit fával fűtenek, így az esemény karbonsemleges. A találkozó keretében minden nap jelképesen eltemetnek valamit. Ma például a gazdasági nővekedést, holnapután a magányt.

 

6 komment

Címkék: koppenhága christiania klímakonferencia


süti beállítások módosítása