Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.16. 10:47 Benkő Dániel

2074: Az évtized legjobb narancstermése Magyarországon

A 2074-es év különesen jó termést ígér narancsból. Ezenkívül bőséges hozam várható fügéből és olajbogyóból is. Üröm az örömben, hogy az év gabonatermése különösen gyengének igérkezik a hosszantartó aszályos időszak miatt. A tavasszal még árvíz súlytotta Szegeden egyre nagyobb gondot okoznak a Homokhátság felől érkező porviharok. Szolnokon eközben már vizfogyasztási korlátozásokat vezettek be a Tisza alacsony vízállása miatt.

Furán hangzik? Hát eléggé. Lehetséges? Igen.

A hozzáértők általánosan egyetértenek abban, hogy az elkövetkező száz évben 1,5-6 fokkal fog növekedni a globális átlaghőmérséklet. A Kárpát-medencében a növekedés kb. másfélszerese a világátlagnak, így nálunk 2-9 Celsius növekedés várható. Ne legyünk túl pesszimisták, számoljunk mondjuk 5 fok melegedéssel. Budapesten az éves középhőmérséklet most 11 fok, ha ehhez hozzáadunk ötöt, az 16 Celsius. Ez Róma középhőmérséklete.

Az éghajlatváltozás nemcsak a Föld, hanem Magyarország képét is radikálisan meg fogja változtatni. Az Alföld már ma is évről évre szárazabb, a Homokhátság pedig lényegében sivatagosodik. Az előrejelzések szerint az éves csapadék ugyan nő majd, de nagy része télen fog lehullani, úgyhogy tavasszal és nyáron a növények nem kapnak majd elég vizet a növekedéshez. Lehetne persze öntözni, csakhogy folyóink nyáron alig hoznak majd vizet, télen meg folytonos árvízveszélytől kell tartani.

A mostani előrejelzések szerint erre kell számítani hazánkban. A WWF azt szeretné, ha ezek a szomorú jóslatok nem következnének be. Ehhez az kell, hogy a világ országainak sikerüljön megegyezni abban, hogy visszafogják szén-dioxid kibocsátásaikat, és fokozatosan tisztább energiaforrásokra térjenek át.

Idén decemberben, Koppenhágában eldől, mit tartogat számunkra a jövő.

1 komment

Címkék: budapest magyarország klímaváltozás


süti beállítások módosítása