Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.16. 08:10 Ahsbahs Krisztina

Fenntartható divat

A dán divatvilág is hozzá akar járulni a COP15 sikeréhez. December 3-án „innovatív fenntartható divat” néven rendezték meg egy zöld divatbemutatót Koppenhágában.

A bemutató célja az volt, hogy olyan ruhadarabokat vonultasson fel, melyek kényelmesek, praktikusak, divatosak és mindemellett még a fenntartható fejlődés kritériumának is megfelelnek mind anyagválasztásban, mind az elkészítés módjában.

Karin Egger, a Danish Design School egyik tanulója egy különleges, esőben is viselhető kollekcióval lepte meg a nagyközönséget. A ruhadarabok újrahasznosított PET palackból készültek, melyből a tervező összesen 100 darabot használt fel.

Az volt a célom, hogy a ruhák amellett, hogy jól ellenállnak az esős időnek, olyan anyagból készüljenek, melyek felhívják a figyelmet arra, hogy bizony a divatban is odafigyelhetünk környezetünk védelmére

– mondta Egger. A környezet védelme csupán egy kis odafigyelést igényel, nem pedig lemondást. A ruhadarabok divatosságát nem befolyásolja, ha ilyen jellegű, például újrahasznosított anyagokat használnak fel. Innentől pedig már csak a tervező fantáziája szabhat határt.

A fenntartható ruhadaraboknak versenyt is szerveztek, melyen 19 kollekció és több mint 60 ruhadarabból választották ki a nyertest.

Peter Dammand, a Danish Design School egyik tanára szerint azért ilyen fontos, hogy ösztönözzék a tanulókat a fenntartható fejlődés elveinek megfelelő tervezésre, egyáltalán erre a gondolkodásmódra, mert bizony ők fognak majd a jövő iparában dolgozni. Számukra ez már természetes lesz így. Hozzátette, hogy szerinte a fenntartható divat három sarokköve a környezetvédelem az etika és az ár.

A nyertes végül egy sci-fi ihletésű kollekcióval vihette el a pálmát, 15.000 dán koronát érő csekk formájában.

1 komment

Címkék: dánia koppenhága


süti beállítások módosítása