Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.23. 11:07 Benkő Dániel

Koppenhága: 65 vezető biztosan ott lesz

A koppenhágai ENSZ klímacsúccsal kapcsolatos remények erősödni látszanak miután világossá vált, hogy legalább 65 államelnök és miniszterelnök fog személyesen részt venni. Az államfők jelenléte ugyan nem jelent garanciát a sikerre, de talán megnehezíti az elbukás esélyét.

A dán kormány már bejelentette, hogy a világ vezető gazdaságainak többsége részt kíván venni, így Anglia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Japán, Ausztrália, Brazília és Indonézia is. Összesen 180 állam képviselőit várják a tárgyalásokra.

Gordon Brown, a britt miniszterelnök, aki személyesen is jelen lesz, azt nyilatkozta, hogy a kormányfők személyes jelenléte növeli egy új megállapodás esélyét, mert a vezetők hírnevüket kockáztatják egy esetleges kudarc esetén.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a találkozón eredetileg az államok környezetvédelmi miniszterei tanácskoztak volna, ám tekintettel az ügy súlyára – mely nem csupán környezetvédelmi kérdéseket foglal magában - és a határidők folyamatos tologatására, szükség volt egy erőteljesebb politikai hatalom bevonására.

Kevin Rudd, ausztrál miniszterelnök - aki a tárgyalásokban várhatóan kulcsszerepet fog játszani és szintén részt fog venni - egy nem kötelező érvényű politikai megegyezést valószínűsít a csúcson, amit a jövő év során majd jogi formába is lehet önteni. Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre és a fejlett országok közül ott az egyik legnagyobb az egy főre jutó kibocsátás, de a miniszterelnök szerint országa szeretne hozzájárulni a megoldáshoz.

Sajnos kulcsfontosságú amerikai, indiai, kínai vezetők nincsenek a résztvevők között - egyelőre.

komment

Címkék: ausztrália


süti beállítások módosítása