Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.27. 10:35 Ahsbahs Krisztina

10 lépés a sikeres klímamegállapodáshoz

Mire is lenne szükség ahhoz, hogy sikeresnek könyvelhessük el a klímatárgyalásokat? 

Íme a 10 legfontosabb dolog.

1.

A kormányoknak Koppenhágában egy jogilag is kötelező keretrendszert kell kialakítaniuk, melynek két legfontosabb eleme a kiotói jegyzőkönyv módosítása és egy új "koppenhágai jegyzőkönyv". E keret biztosíthatná az országok alacsony szénkibocsátású gazdaságra történő átállását.

2.

A globális kibocsátásoknak legkésőbb 2017-ben kellene tetőzniük ahhoz, hogy a 2 C°-os felmelegedési szint alatt maradjunk (mely szint átlépése már katasztrofális következményekkel járhat), sőt az ideális az lenne, ha 1,5 C°-os felmelegedési szint alatt maradnánk.

3.

A fejlett országoknak 2020-ig 40 %-kal kellene csökkenteniük a kibocsátásukat az 1990-es évhez képest.

4.

A fejlődő országoknak 2020-ig erőteljes intézkedéseket kell bevezetniük ahhoz, hogy a jelenlegi jelenlegihez képest 30 %-al csökkententsék a kibocsátásaikat.

5.

Az erdőírtás miatti kibocsátásokat (a fák és a talaj széndioxid-megkötő képességének elvésztése) 75 %-kal kellene csökkenteni 2020-ig úgy, az őslakosok és a helyi közösségek jogainak figyelembevételével.

6.

Minél előbb fel kell állítani egy keretrendszert, melyben konkrét adaptációs (alkalmazkodási) tervek szerepelnek, különös tekintettel a sérülékeny országokra és ökoszisztémákra. A rendszerben már helyet kell kapniuk a különféle biztosítási és kompenzációs eszközöknek is.

7.

A közös finanszírozás elvének megfelelően évi 160 milliárd dollárt kellene a fejlődő országok megsegítésére fordítani, hogy azok hatékony alkalmazkodási és kibocsátáscsökkentési intézkedéseket valósíthassanak meg.

8.

Globális technológiai célokat kell kitűzni, hogy az egyes országok piacai kellő támogatást kapjanak ahhoz, hogy átállajank az alacsony szénigényű és klímabarát technológiákra.

9.

Egy új inézményi rendszer felállítása szükséges a UNFCCC-n belül, mely biztosítaná a koordinációt, a megvalósítást, és a pénzek elosztását átlátható és demokratikus formában, ami ezáltal a résztvevő országok számára megteremtené a kellő bizalmat.

10.

A résztvevőknek létre kell hozniuk egy átlátható és összehasonlítható szabványt a szén-dioxid piacra, az erdő és talajhasználatra, a kibocsátáscsökkentési erőfeszítésekre mérésére, a kibocsátási leltárokra, valamint a nemezetközi hajó és légiközlekedésből fakadó kibocsátások csökkentésére vonatkozóan.

Remélem mindenki számára sikerült képet alkotnunk arról, hogy milyen intézkedések meghozatalára lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük a globális klímakatasztrófát. Még ha a konkért számokban lesznek is változtatások, a fő irányvonalaknak mindenképpen ezeknek kellene lenniük. Reméljük sikerül ennek szellemében megállapodniuk az államok vezetőinek!

1 komment

Címkék: széndioxid koppenhága unfccc kiotói jegyzőkönyv


süti beállítások módosítása