Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.27. 16:38 Benkő Dániel

Legendák a klímaváltozásról 1. - A klímaváltozás létező jelenség, de nem az emberiség, hanem a naptevékenység változása okozza.

Sorozatunkban a klímaszkeptikusoktól hallható, elterjedt legendákról rántjuk le a leplet.

A klímaváltozás létező jelenség, de nem az emberiség, hanem a naptevékenység változása okozza.

A legjelentősebb változás a naptevékenységben a napfolt-ciklushoz kötődik, ami 11 éves ritmust követ. Műholdas mérések alapján a Földet érő napfény intenzitása ezalatt kb. 0,1%-ot változik, ami körülbelül 0,24 W négyzetméterenként. A napsugárzás változásának mértéke és a ritmus alapján biztosan állítható, hogy a naptevékenység nem magyarázza meg 1970-es évek óta zajló erőteljes és folytonos melegedést.

Feltételezik, hogy a Nap egy másik, a 11 éves ciklusnál hosszabb, változási ütemet is követ. Ennek ellenére a naptevékenység - az elmúlt 400 év rekonstruálása alapján - csak minimális mértékben járulhatott hozzá az ipari forradalom óta tapasztalható felmelegedéshez. (Link)

A természetes jelenségek, mint a vulkánkitörések és a napsugárzás változásai (kék vonal) nem tudják megmagyarázni a az utóbbi 40 év hőmérsékletváltozását (fekete vonal). Ha azonban a természetes hatásokhoz hozzávesszük az emberi eredetűeket (piros vonal), akkor azok jól megmagyarázzák a XX. század változásait.

A sztratoszféra (a légkör magasabb rétege a felszín felett 10 és 20 km között) hűlése, ami párhuzamos a felszín jelenkori melegedésével, egyfajta "ujjlenyomata" annak, hogy növekszik az üvegház-hatású gázok koncentrációja. Ha a melegedést a napsugárzás növekedése okozná, akkor a sztratoszféra az alsó légkörrel együtt melegedne, ez azonban nincs így.

A legenda nem igaz!

1 komment

Címkék: legenda klímaváltozás széndioxid


süti beállítások módosítása