Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.05. 11:48 Benkő Dániel

Legendák a klímaváltozásról 4. - A globális felmelegedés pusztán természeti jelenség, a klíma folyamatosan változik.

Sorozatunkban a klímaszkeptikusoktól hallható, elterjedt legendákról rántjuk le a leplet.

A globális felmelegedés pusztán természeti jelenség, a klíma folyamatosan változik.

Az egyetlen mód, hogy a jelenkorban megfigyelhető klímaváltozásról eldöntsük, hogy természetes-e, az, hogy megnézzük, hogyan változott a hőmérséklet a múltban. Ezt vizsgálhatjuk a fák évgyűrűi, gleccserek, korallok vagy egyéb geológiai adatok alapján. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a áltozás sebessége és mértéke az utóbbi évszázadban nagyobb volt, mint az elmúlt 2 millió évben bármikor.

A földtörténet nagy klímaváltozásaihoz a geológiai bizonyítékok alapján mindig kötődött valamilyen nagy változás a klímát befolyásoló tényezőkben. Ilyen lehet a Föld Nap körüli pályájának változása vagy a légkör összetételének módosulása. Ha a múltbeli klímából kiszűrjük az általunk ismert eredetű változások okozta hatásokat, akkor az látszik, hogy az éghajlati rendszer változékonysága kisebb, mint az elmúlt 100 év melegedése. Ez azt sugallja, hogy a jelenkori változás nem természetes kilengés, hanem a légkör válasza az az emberiség által kibocsátott üvegház-hatású gázok növekvő koncentrációjára.

A vonalak különböző klíma-rekonstrukciókat mutatnak az elmúlt 2000 évre vonatkozóan. A fekete vonal az, mit már mértünk is.

7 komment

Címkék: legenda klímaváltozás


süti beállítások módosítása