Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.17. 20:40 Ahsbahs Krisztina

Dominó effektus – még van remény

Továbbra is folyamatosan érkeznek az államfők Koppenhágába. Úgy tűnik, hogy csak akkor lehet megmenteni a megállapodást, ha a nemzeti érdekek helyett, ezúttal a globálisakat helyezik előtérbe, legalább a legfontosabb kérdések eldöntésénél.

A mai napon folytatódtak az informális egyeztetések és a munkacsoportok is serényen dolgoznak. Az idő hiánya miatt igyekeznek bizonyos kiemelt kérdésekre és különösen vitás pontokra koncentrálni. A csoportok a munkájukról, az elért eredményekről, valamint az országok javaslatairól jelentést készítenek, melyek mentén folytatódhatnak a tárgyalások a magasabb szinteken.

Eközben az államfők sorra mondják el beszédeiket. Bajnai Gordon miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország is készen áll harcba szállni a klímaváltozással, ugyanakkor elvárja, hogy a többi ország is kivegye a rá jutó arányos részét a feladatokból.

A nagy rohánásban reményt ad, az USA bejelentése, hogy hozzájárul az évi 100 milliárd dolláros klímaalaphoz, mely kijelentést a fejlődő országok örömmel fogadták. Azonban hozzá kell tennünk, ez nem jelenti az alap megnövekedését, csupán a terhek elosztásának képe kezd fokozatosan kirajzolódni.

A WWF szerint itt lenne az ideje, hogy az EU megmutassa, valóban komolyan gondolta vezető szerepét a klmaváltozás elleni háborúban. További lendületet adhatna a tárgyalásoknak, és nem utolsó sorban óriási gesztus lenne a fejlődők felé, ha az EU valóban vállalná a 30%-os kibocsátáscsökkentést 2020-ig, az 1990-es szinthez képest.

A Koppenhágába érkező Obamától is sokan csodákat várnak. Reméljük az USA elnöke betartja korábbi ígéreteit és valóban komolyan beszáll a klímaváltozás hatsainak mérséklésébe. Mindenesetre Obama várva várt pozitv állásfoglalása szintén lendületet adhatna a folyamatoknak.

Sokan abban bíznak, hogy ha az USA és az EU is hajlandó előre lépni, akkor Kína is rugalmasabb lenne. Egy ambíciózus bejelentés tőlük a főbb kérdésekre vonatkozóan igazi áttörést jelenthetne.

komment

Címkék: kína usa magyarország európai unió wwf bajnai kibocsátás koppenhága tárgyalások fejlődő országok cop15


süti beállítások módosítása