Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.30. 15:42 Benkő Dániel

Legendák a klímaváltozásról 2. - A növények több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az emberek, miért nem okoljuk akkor őket?

Sorozatunkban a klímaszkeptikusoktól hallható, elterjedt legendákról rántjuk le a leplet.

A növények több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint az emberek, miért nem okoljuk akkor őket?

Igaz, hogy a fák, a növények és az állatok (a bioszféra) tízszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki évente, mint az emberek. Ez a légzéssel valósul meg, a biomassza szén-dioxiddá és vízzé válik, ezzel nyer a növény energiát. Azonban ugyanennyi szén-dioxidot az élővilág már megkötött, miközben a fotoszintézis segítségével felépítette önmagát. Így nincs valódi változás, mindössze a szén-dioxid a természet egyik zsebéből átkerül a másikba.

Ebben a folyamatban nagyon erős ciklikusság figyelhető meg, mivel ez a növényi kibocsátás leginkább ősszel történik, amikor a növények elvesztik lombozatukat. Ilyenkor a légköri szén-dioxid mennyisége növekszik. Azonban következő tavasszal ugyanennyi a szén-dioxid épül vissza a növényzetbe, miközben azok újranövesztik leveleiket. Igy nincs változás az atmoszférában.

Mi igazán számít a klímaváltozás szempontjából, azok nettó kibocsátások (forrás mínusz nyelő) egy hoszabb időszakban. Egyensúly esetén minden természetes szén-dioxid-forrás egyensúlyban van a természetes nyelőkkel, amik eltüntetik a szén-dioxidot a lékörből. Ez azt jelenti, hogy nincs változás a légkörben. Az fosszilis (kőszén, kőolaj stb.) eredetű emberi kibocsátások nincsenek teljes egyensúlyban a nyelőkkel, így növelik a légköri szén-dioxid mennyiségét, ami miatt az üvegházhatás erősödik és melegszik a bolygó.

A legenda nem igaz.

Itt lehet nyerni.

3 komment

Címkék: legenda széndioxid


süti beállítások módosítása