Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.18. 14:48 Benkő Dániel

Frissítve - Kiszivárgott egy megállapodás-tervezet

UPDATE: A Bella Centerből érkező információk szerint ennek a tervezetnek a végső formája lesz a konferencia záródokumentuma. A hírek szerint a delegációk elkezdtek hazaszivárogni, így valószínűleg együttes politikai nyilatkozatra már nem lesz lehetőség. Úgy tudjuk, két szakértői bizottság továbbra is ülésezik, és megpróbálják a tervezet a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó számokkal feltölteni.

Az anyag legutóbbi változata PDF-ben.

Már a délelőtti órák óta tudni lehet, hogy létezik egy megállapodás-tervezet, amit az állam- és kormányfők tegnap éjjel, a királynő vacsorája után állítottak össze. Eddig nem lehetett tudni, mi áll benne, ugyanis a megszokottaktól eltérően ezt nem osztották ki a Bella Centerben a delegáltaknak, csak legfontosabb vezetők ismerték.

Most azonban úgy tűnik, az anyag kiszivárgott. A brit Guardian weblapján jelent meg először.

A dokumentum (egyelőre) nem tartalmaz konkrét számokat, azonban úgy fogalmaz, hogy komoly csökkentésekre van szükség az üvegházhatású-gázok kibocsátása tekintetében, hogy az éghajlatváltozás mértékét a kritikus 2 fokos szint alatt tarthassuk.

Mindeközben 106 ország (főleg a kis szigetállamok, a legkevésbé fejlett államok, a dél-amerikai országok egy része), vagyis a világ országainak több, minta a fele kijelentette: továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a megengedett hőmérsékletnövekedés ne 2, hanem 1,5 Celsius fok legyen.

A dokumentumban a fejlődő országok megsegítése szánt 100 milliárd dolláros alap számszerűen szerepel, megerősítve azt a hírt, hogy e kérdésben az tárgyaló felek már nagyon közel vannak a megegyezéshez.

Outline

 

komment

Címkék: kibocsátás tárgyalások cop15 bella center


süti beállítások módosítása