Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.01. 16:19 Ahsbahs Krisztina

Ösztöndíj ajándékok helyett

A dán kormány úgy döntött, hogy a koppenhágai klímkonferencia résztvevői nem kapnak majd szóróajándékokat és felesleges kiadványokat. Ehelyett az erre szánt összeget, kb. 537.000 eurót inkább egyetemi ösztöndíjakra fordítja. 11 fiatal - akik a világ különböző pontjairól érkeztek - kaptak COP15 ösztöndíjat, mellyel a klímaváltozással foglalkozó tanulmányaikat segíti a dán kormány, beleértve az utzásuk a szállásuk és a tandíjuk költségeit is.

Tekintettel arra, hogy a konferenicán a résztvevőknek adott vászonszatyrok, apró ajándékok és szórólapok nagy hányada a kukában végzi, a dán kormány idén úgy döntött, hogy ahelyett, hogy elpazarolná az összeget, inkább befekteti azt a jövő reménységeibe.

"Az ösztöndíj nélkül nem lett volna lehetőségem arra, hogy a DTU-n (Technical University of Denmark) tanulhassak. Ez az egyetem a legjobbak egyike, ahol mindent meg lehet tanulni a szélenergiáról."

mondta az ösztöndíjat elnyerő egyik tanuló, a brazil Renata Hortencia. Renata a tanulmányai elvégzése után vissza szeretne menni Brazíliába, és még hatékonyabb szélturbinákat építeni hazája számára.

Egy másik tanuló, Ankit Joshi Indiából azt hansúlyozta, hogy igény van az okatatásra és a kutatásra a klímaváltozás különféle területein, így például az alkalmazkodási és a kibocsátás-csökkentési kérdésekben is. A klímaváltozás egy rendkívül sokoldalú probléma, így minél több szemszögből érdemes vizsgálni. Továbbá fontos, hogy a különféle elméleti megoldásokat át tudjuk ültetni a gyakorlatba is.

A többi kilenc ösztöndíjas is hasonló tanulmányokat folytat majd. Két éven keresztül lesz lehetőségük különböző dán egyetemek mesterkurzusaiat végezni.

6 komment

Címkék: dánia klímaváltozás cop15


süti beállítások módosítása