Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.09. 01:04 Ahsbahs Krisztina

December 8. - összefoglaló

Kedden kezdődőtt meg az érdemi munka a Bella Centerben, a konferenica helyszínén, miután tegnap sikeresen lezajlott a megnyitó és a munkacsoportok is felálltak.

Rendkívül sok témában kell a delegációknak egyeztetniük az elkövetkező időszakban, hiszen a résztvevő 192 ország érdekei és céljai nem mindig vannak összhangban, viszont az érdekellentétek tengerében muszáj lesz majd kompromisszumra jutniuk. Összehasonlításnsk érdemes megemlíteni, hogy a kiotói jegyzőkönyv csupán kb. 20 oldalas, a jelenlegi megállapodás tervezet viszont már kb. 200 oldalas.

Az elkövetkező napokban az országok képviselői különböző csoportakban értekeznek majd, főleg az alábbi témákról:

  • - Kibocsátás-csökkentési célok, vállalások
  • - Földhasználattal és erdőgazdálkodással kapcsolatos kibocsátások
  • - Mitigációs és adaptációs stratégiák
  • - A kvótapiac jövője
  • - Pénzügyi vállalások a fejlődő országok megsegítésére
  • - Egy új intézményrendszer felállítása
  • - Technológiai transzfer

A különböző tárgyalások eredményeit javaslatokba öntik majd, melyek a végső megállapodásba is bekerülhetnek, ha azt a résztvevő országok elfogadják.

Az egyeztetések középpontjában ma főleg a különböző tanácsadó testületek és bizottságok ülései álltak, akik elsősorban az éghajlatváltozáshoz kötődő tudományos munkákról, kutatási eredményekről és a különféle, a témákhoz kapcsolódó tanulmányokról értekeztek. Kiemelt témaként került elő a tiszta fejlesztési mechanizmus (CDM - clean development mechanism).

A tiszta fejlesztési mechanizmus a kibocsátások csökkentésnek egy olyan rugalmassági eleme, mely megengedi a fejlett országoknak (pontosabban a kiotói jegyzőkönyv I. mellékeltében felsorolt 41 országnak), hogy úgy csökkentsék a kibocsátásaikat, hogy egy fejlődő országban valósítanak meg olyan projekteket, melyek csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását. Ezáltal a globális kibocsátás úgy csökken, hogy nem a hazai, vélhetően drágább intézkedéseket hozzák meg, hanem egy fejlődő országban ruháznak be, mely olcsóbb és egyben segítséget is jelent az elmaradottabb országok számára. A rendszert már több kritika is érte, ezért a koppenhágai tárgyalások egy vitapontját képezi.

Ban Ki-moon az ENSZ főtitkára optimizmusát fejezte ki. Szerinte elérhető a szigorú klíma-megállapodás, mely azonnali intézkedésekben valósulhat meg. Ő maga is hamarosan a dán fővárosba érkezik, hogy fogadja azt a 110 államfőt, akik megerősítették érkezésüket a konferenciára. Megjegyezte, hogy a WMO (World Meteorological Organization) legfirssebb kutatásai szerint, a XXI. század első évtizede volt a valaha mért legmelegebb. Ráadásul a 2009-es év lesz várhatóan az 5. legmelegebb a hőmérsékleti rekordok között, melyet 1850 óta tartanak nyilván. Minden államfőt arra buzdít, hogy járuljon hozzá egy igazgságos és szigorú klíma-megállapodáshoz, mert csak így tudjuk elkerülni a globlás katasztrófát.

A konferenciaközponton kívül is zajlottak az események. Tegnap este volt a megnyitója a Hopenhagen rendezvénysorozatnak, Kopenhága hatalmas koncerttel és a világ legnagyobb földgöbjével köszöntötte a konferenciát.

A ENSZ klímakonferencia mellett folyik egy másik találkozó is a városban. Christiania szabad városa rendezi a "Climate Bottom Meeting" nevű találkozót, mely alulról, a közösségek szintjéről vizsgálja a klímaváltozást és korunk más kihívásait.

A Nytorg téren olvadásnak indult a WWF Sarki sátrának jégből faragott jegesmedvéje figyelmeztetve az arra járókat a sarkvidék szomorú jövőjére. Az olvadó jég alól előtűnt a jégmedve bronz csontváza...

Ilyen volt a medve 3 nappal ezelőtt:

És ilyen most:

2 komment

Címkék: jegesmedve klímaváltozás wwf koppenhága christiania tárgyalások fejlődő országok cop15 ban ki moon kiotói jegyzőkönyv hopenhagen bella center


süti beállítások módosítása