Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.12.18. 01:21 Benkő Dániel

Obama titkos terve?

UPDATE: A pletyka sajnos nem volt igaz...

A következő információk leinkább összeeskövés-elméletnek tűnnek, de olyan forrásból származnak, amik számunkra hitelessé teszik őket. Mindazonáltal nem tudjuk ellenőrizni a valódiságukat, mindenki tekintse az alábbiakat szóbeszédnek.

Az Egyesült Államok 12 hónappal ezelőtt kezdeményezte a “Major Economies Forum on Energy and Climate”, MEF (Vezető gazdaságok energával és éghajlattal foglalkozó fóruma) nevű szervezet létrejövetelét. A szervezet tagjai: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Európai Unió, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Mexikó, Oroszország, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.

 

A MEF vezetői (az egyes tagországok vezetői) közös technológiai együttműködési platformot hoztak létre júlus 9-én Olaszországban (a földrengés utáni csúcstalálkozó L'Aquilában), hogy gyorsítsák a kibocsátás-csökkentést.

 

Elindítottak egy különlegesen titokzatos folyamatot, amiről nincsenek jegyzőkönyvek, hivatalosan nem is lehet róla tudni. A szóbeszédek szerint november 15-én hozták volna nyilvánosságra a terveztet.

 

Az Egyesült Államok azonban - szemben az EU akaratával - elhalasztotta a nyilvánosságra hozatalt a november közepén tartott MEF találkozón.

 

A MEF technológiai együttműködési platform ezen a héten hétfőn indult, azonban az esemény nem keltette fel a média érdeklődését, nem lehetett róla hallani. Az Egyesült Államok és a többi ország bejelentett pár programot néhányszáz millió dolláros költségvetéssel, azonban kevés dukumentácó volt ezekről.

 

Egy nappal később - azaz ehét kedden - 9 nagyon fontos összefoglaló került fel az internetre a MEF weboldalára. Ezekkel egyáltalán nem foglalkozott a média. Csak később vették észre őket a témával foglalkozó szakemberek.

 

Ezeket a szakmai anyagokat átnézve az derül ki, hogy bennük 18,1 gigatonna (milliárd tonna) addícionális potenciális kibocsátáscsökkentés van felsorolva. Nem csak az Egyesült Államokra nézve, hanem a vezető gazdaságok együttműködésében.

Az anyag, amit kaptunk, nem részletezi, hogy ez e 18,1 milliárd tonna lehetséges kibocsátáscsökkentés mekkor időtávon jelentkezne, de számításba véve, hogy jelenleg az egész világ kibocsátása kb. 30 milliárd tonna évennte, mindenképpen jelentős szám.

Obama elnök, mielőtt felszállt repülőgépére, hogy Koppenhágába repüljön azt mondta:

Yes we can! I have a plan!

(Meg tudjuk csinálni! Van egy tervem!)

Talán az elnök ezzel a titkos tervvel érkezik majd holnap reggel Koppenhágába.

2 komment

Címkék: kína usa india oroszország európai unió obama kibocsátás koppenhága tárgyalások cop15


süti beállítások módosítása