Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.20. 10:38 Benkő Dániel

Oroszország csatlakozik az EU-hoz?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Stockholmban zajló EU csúcson bejelentette, hogy Oroszország kész arra, hogy az EU céljaival összhangban 2020-ig 20%-al csökkentse 1990-es üvegházhatású gázkibocsátásait, sőt törekedni fog a 25%-os csökkentésre. A legmagasabb csökkentési cél, amiről korábban orosz vezetők beszéltek 15% volt.

Oroszország korábban is tett fontos gesztusokat klímaügyben. Oroszország 2004-es bejelentése arról, hogy csatlakozik a Kiotói Jegyzőkönyvhöz tette lehetővé a Jegyzőkönyv 2005 februári hatályba lépését. A Kiotói Jegyzőkönyv melléklete alapján Oroszországnak 2008-2012-es évek átlagában az 1990-es kibocsátási szint alatt kell maradnia, ahhoz képest csökkentést nem vállalt.

Oroszország kyotói vállalását és a 20%-os csökkentést is várhatóan könnyen teljesíti: 2007-ben 34%-al bocsátott ki kevesebb üvegházhatású gázt, mint 1990-ben. 2008-ra az előzetes CO2-kibocsátás csökkentési értékek 36%-os csökkentést jeleznek, a kiotói gázokra pedig 33%-os csökkentést.

A cél akkor is könnyen teljesíthetőnek tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy Oroszországnak rendkívül jelentős energiahatékonyság-javítási potenciálja van. Az orosz gazdaság energiaintenzitása (egy egységnyi GDP-re jutó energiafogyasztás) kilencszerese az OECD átlagnak és szén-dioxid kibocsátás-intenzitása (egy egységnyi GDP-re jutó CO2 kibocsátás) több mint tízszerese annak.

komment

Címkék: oroszország európai unió kiotói jegyzőkönyv


süti beállítások módosítása