Linkblog

Ennyien olvassák most

Friss topikok

Koppenhága

A WWF Magyarország blogja a koppenhágai ENSZ klímakonferenciáról. Hírek, érdekességek, elemzések az eseményekről és azok hátteréről egyenesen a helyszínről.

Utolsó kommentek

Kapcsolat

Írjatok nekünk bátran!

koppenhagablog@gmail.com

2009.11.27. 19:50 Benkő Dániel

Kína - zöldülnek a vörösök

Kína bejelentette, hogy 2020-ra 40-45 %-kal csökkenti az egységnyi GDP-re jutó szén-dioxid kibocsátását 2005-höz képest. Ez egy mindenképpen nagy jelentőségű lépés, hiszen az ázsiai ország eddig elzárkózott a kibocsátás-csökkentéstől, miközben jelenleg Kína a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátása.

Szakemberek szerint Kína gazdasága 2020-ra megduplázódhat.  Ez azt jelentené, hogy ha valóban 40-45 %-kal csökkentik az egységnyi GDP-re eső kibocsátást, akkor az ország kibocsátása a továbbiakban ugyan nem csökkenne, viszont nem is nőne.

A bejelentés szerint Kína ezt a tervet be fogja építeni a hosszú távú gazdasági és társadalmi céljaiba.

A cél eléréséhez egyébként főleg az energiatermelést szeretnék modernizálni, a szénről átállni a víz- és atomenergiára. Ma Kínában van a világon a legtöbb szénerőmű, és minden héten átadnak egy újabbat.

Emellett fontos, hogy a kínai külügyminisztérium közlése szerint Wen Jiabao miniszterelnök fogja vezetni a Kínai Népköztársaság delegációját a koppenhágai klímatárgyalásokon.

A legtöbben arra számítottak, hogy az elnok, Hu Jintao fogja képviselni az országot. Jiabao csak a harmadik legbefolyásosabb személy a kínai politikai rendszerben.

A hír megosztotta a szakemberek véleményét. Egyes szervezek szerint ez rossz hír, mert Jintao-nak nagyobb a politikai ereje, míg mások szerint nincs jelentősége, melyikük képviseli Kínát.

Amúgy a Berlingske Tidende című dán újság pletykákra hivatkozva írja, hogy Kína arra készül, hogy a most bejelentetteken kívül konkrét csökkentési javaslatot tegyen. Ezt állítólag még a konferencia december 7-i kezdete előtt bejelentik.

Várjuk!

1 komment

Címkék: kína széndioxid koppenhága joabao


süti beállítások módosítása